Vyhľadať
Close this search box.
Schneeberg v preklade znamená Snežný kopec, no v lete sa aj na tu lúky zazelenajú.

Tri tipy na jednodňové výlety v blízkom zahraničí

Leto je obdobie, kedy sa ľudia zvyknú rozpŕchnuť kade-tade s cieľom objavovať nové miesta. Nie všetky sú však prístupné jazdcom na vozíkoch, preto je dobré mať prehľad aspoň o tých prístupných. Vybral som pre vás tri obľúbené, ktoré sú do 2 hodín jazdy autom z Bratislavy.


Tip č. 1: Podersdorf am See, Rakúsko


Ak chcete zažiť atmosféru ako pri mori, no nemáte dostatok času na veľkú dovolenku, Podersdorf je výborným miestom, kde aspoň trochu zažijete atmosféru ako v prímorskom letovisku. Toto mestečko sa totiž nachádza na východnom brehu Neusiedlerského jazera (Neusiedler See), najzápadnejšieho stepného jazera v Európe.


Najznámejším miestom, ktoré tu ľudia zvyknú navštevovať, je červeno-biely maják nachádzajúci sa na móle vystupujúcom nad hladinu jazera. Na mólo vedie široký betónový chodník. Podersdorf tiež ponúka niekoľko možností na dobrú gastronómiu, no pripravte sa na tomu úmerné rakúske ceny.


Okrem majáka sa v Podersdorfe nachádzajú aj pláže. Piesok ako v Karibiku síce nečakajte, no vlhký vzduch skombinovaný s teplými slnečnými lúčmi a s kde-tu znejúcou slovenčinou z úst turistov vám navodí pocit, akoby ste boli v Chorvátsku.


A ak vyhľadávate aktívnejší spôsob trávenia voľného času, v okolí mestečka sa nachádzajú asfaltové cyklotrasy, ktoré sa pletú prírodným parkom Seewinkel, ktorého súčasťou je aj chránené vtáčie územie či ďalšie, už menšie, stepné jazerá.

Maják v Podersdorfe je vyhľadávaným miestom na fotenie.

Tip č. 2: Puchberg am Schneeberg, Rakúsko


V Rakúsku ešte zostaneme, no vodnú plochu vymeníme za hory. Ak si hovoríte, že s vozíkom sa do kopcov nedostanete, čítajte ďalej.


Približne hodinu a pol jazdy po diaľniciach a zhruba 80 kilometrov južne od Viedne sa nachádza k Bratislave najbližšia „dvojtisícovka“, ktorú je možné za pekného počasia vidieť aj zo Slovenska – Schneeberg, v preklade Snežný kopec.


Autom sa síce nedá vyjsť až na vrchol, no z obce Puchberg am Schneeberg na východnom úpätí tejto hory jazdí horský vlak až na hornú stanicu nachádzajúcu sa vo výške približne 1 800 metrov nad morom. Tento vlak s názvom Salamanderbahn disponuje aj vozňom, do ktorého je možné dostať sa aj s vozíkom. Treba však na stanici ohlásiť, že cestujete s vozíkom, aby vám personál na oboch staniciach priložil mobilnú rampu pri nástupe a výstupe. Pri objednávaní na dolnej stanici je zároveň dôležité dohodnúť si, ktorým spojom sa vrátite naspäť. Interval odchodov je 40 minút a kapacita vlaku je obmedzená.


Po výstupe na hornej stanici sa môžete prechádzať po blízkom okolí. Povrch je väčšinou udupaná zem, miestami so štrkom a niekde aj s väčšími kameňmi, takže treba si počas jazdy vozíkom dávať pozor. Pod sebou uvidíte výhľad na východné úpätia tejto časti Álp a ak budete mať šťastie na dobrú viditeľnosť, dovidíte do mesta Wiener Neustadt či snáď až na vyššie spomínané Neusiedlerské jazero. Blízko hornej stanice sa nachádza aj horská chata s bufetom, no táto chata je bariérová, takže pokiaľ nemáte asistentov-silákov, bude lepšie zostať pri stoloch vonku a asistenta poslať kúpiť jedlá a nápoje dnu.
A to najdôležitejšie – odporúčam vám navštíviť toto miesto v tých najväčších horúčavách. Na vrchole je totiž aj o 15 až 20 stupňov menej, takže ak je „dole“ napríklad 35 stupňov, „hore“ bude príjemných 20. Ak by ste sa sem však vybrali vtedy, keď je „dole“ 20 stupňov, na vrchole môže kľudne aj mrznúť.

Zámok v Slavkove u Brna je majestátny. A písala sa tu história napoleonských vojen.

Tip č. 3: Slavkov u Brna, Česká republika


Na záver sa presunieme od prírodných zaujímavostí ku kultúrnym a z Rakúska do Česka. Presnejšie na južnú Moravu, ktorá je posiata mnohými pamiatkami. Jednou z nich je aj zámok v Slavkove u Brna, približne hodinu a pol jazdy z Bratislavy.


Zámok sa nachádza neďaleko centra mestečka a je možné zaparkovať na vyhradenom mieste. Do areálu treba vystúpiť miernym kopcom po dlaždicovom chodníku. Ak vojdete na predné nádvorie, nedostanete sa skrz zámok do záhrady, no aspoň sa môžete pokochať prednou monumentálnou fasádou.


Na príjemnú prechádzku po zámockej záhrade však odporúčam využiť bočný bezbariérový vchod. Areál zámku je obrovský a nachádza sa v ňom aj golfové ihrisko. Samozrejme, samotná záhrada je veľmi pekná, dobre udržiavaná a aj s vozíkom je jednoduché sa po nej presúvať. Interiér zámku sa však s vozíkom navštíviť nedá.


V centre mestečka sa nachádza príjemná pešia zóna s bezbariérovými chodníkmi a niekoľkými reštauráciami či kaviarňami, kde si môžete oddýchnuť po dlhej prechádzke.


Adam Burianek

Ako môžete pomôcť

Už 24 rokov spolu pomáhame

pomôcok s dýchaním sme pomohli uhradiť
0
elektrických a mechanických vozíkov sme pomohli doplatiť
0
podporených žiadostí detí a dospelých so svalovým ochorením
0
sme doteraz prispeli z účtu verejnej zbierky
0

Číslo účtu zbierky Belasý motýľ: SK2211000000002921867476

Zaujímate sa o novinky zo sveta Belasého motýľa? Nechajte nám svoj email a zostaňme v kontakte.

Tento web používa pre poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používánim tohto webu s tým súhlasíte. Ďalšie informácie